Galopp


Galoppsporten håller på att växa sig större och större för varje år. Sporten är för de som inte vet, en sport där hästar galopperar i kapp på en oval bana, med en jockey som rider. Jockeyn, eller ryttaren, bör vara så lätt som möjligt för att det ska gå så fort som möjligt.  Tävlingarna sker på banor antingen av grus eller gräs och ibland även med små hinder på. 

Sporten

Idag har galoppsporten blivit synliggjord på ett sätt som den tidigare inte varit. Många ser på tävlingarna, inte bara från läktarplats utan även från tv soffan eller framför datorn. Idag kan man även satsa pengar och spela på Galoppsporten på samma sätt som man kan spela på andra sporter. Det är roligt för oss hästintresserade att se att även hästsporter kan lyftas fram och få delta i blickfånget för svensk idrott, inte bara hockeyn och fotbollen.

I Sverige förvaltas och utvecklas Galoppsporten genom Svensk Galopp som har som vision att synliggöra galoppsporten och göra den mer tillgänglig och uppskattad. Besök gärna deras egna sida för att läsa mer om deras organisation. För yngre ryttare finns idag också Ung Galopp som riktar sig mot yngre inom sporten. På deras sida kan du få bra tips om bland annat hur du gör om du vill börja med galopp, vilken utrustning du behöver och hur du ska träna.

Den tuffaste tävlingen som anordnas inom Galopp sägs vara de amerikanska “Triple Crown” där ett och samma ekipage måste vinna 3 stora tävlingar; Kentuckey Derby, Belmont Stakes och Preakness Stakes. I Sverige anordnas Galopp på 5 olika banor;

  • Blommeröd
  • Jägersro
  • Göteborg Galopp
  • Täby Galopp
  • Strömsholm

Hästen

Den hästras som används mest inom Galopp är det Engelska Fullblodet. Visste du att det Engelska Fullblodet kan ha en topphastighet på 63 kilometer i timmen medan ett Kallblod har en topphastighet på 41 kilometer i timmen. Det Engelska Fullblodet har avlats fram genom att korsa Arabiska Fullblodshingstar med Engelska ston. Det Engelska fullblodet får börja tävla från och med 2 års ålder medans det Arabiska Fullblodet får börja tävla från och med 3 års ålder. För att få vara med och tävla måste man kvala in för att visa att den kan delta. På kvalet får hästen visa att den kan gå in i en startbox och stå stilla i den. Sedan måste hästen klara av att springa en viss distans på en viss tid. Klarar hästen det får den sedan ställa upp i riktiga tävlingar.