Kända travhästar


Genom åren har en rad kända travhästar kommit och gått på de svenska travbanorna. En del av de har till och med blivit folkkära. Här tar vi en titt på några av de hästar som inte bara sprang på travbanan utan också rakt in i de svenska hemmen.

Ego Boy

Hingsten Ego Boy var en av de första svenska travare som blev känd för allmänheten. Mellan åren 1970 och 1974 startade han i sammanlagt 67 och vann 50 av dessa, vilket får anses vara en smått imponerande siffra. Den största segern kom i Elitloppet år 1973. Samma år blev han även Årets häst, en titel han även fick år 1971.Året därpå, 1974, avled Ego Boy och begravdes i vinnarcirkeln på Rättviks travbana.

Legolas

Precis som Ego Boy tillhör Legolas en av de riktiga storheterna inom svensk travsport. Legolas slog igenom med dunder och brak i början på 1980-talet när han vann de första 19 lopp han startade i. Totalt blev det 35 segrar i karriären på totalt 93 starter. Sammanlagt sprang han in över 3 miljoner kronor i prispengar. Under hela karriären tränades och kördes Legolas av den skånske kusken Thomas Nilsson.Legolas är troligtvis den häst som betytt mest för att öka intresset för svensk travsport, något ATG belönade genom att försörja Legolas med foder livet ut.

Copiad

Copiad var tveklöst en av de riktigt stora travarna under 1990-talet och radade upp flera storsegrar. Bland annat med vinst i Elitloppet såväl 1994 som 1995 samt Olympiatravet 1995 och 1996. På totalt 81 starter under karriären blev det 50 segrar och närmare 16 miljoner kronor i insprungna prispengar.

Victory Tilly

Sveriges mest framgångsrika travhäst under 2000-talet är utan tvekan Victory Tilly. På 101 starter blev det hela 70 segrar och över 37 miljoner kronor i prispengar, vilket är mer än någon annan svensk travhäst.De största segrarna inkluderade bland annat Svenskt Travderby 1999, Elitloppet 2000 samt Åbys Stora Pris 2000 och 2002.Mångårige kusken Stig H Johansson både tränade och körde Victory Tilly och har sagt att det är den bästa häst han någonsin haft i sitt stall.För den som funderar på att träna upp en ny Ego Boy, Legolas eller Copiad ska vara medveten om att det kostar en hel del att äga en travhäst. Dessutom krävs en hel del arbete om man ska bli framgångsrik.