Bli en bra ryttare


Vare sig man vill satsa på rida hästar professionellt eller har det som ny hobby, finns det flera punkter att fundera över för att bli en bra ryttare. 

Rätt sits

Att sitta rätt i sadeln är en av de fundamentala sakerna som en del glömmer bort eller misslyckas med. För att sitta rätt måste man ha god balans och starka inre magmuskler som hjälper att hålla sig rät. Tanken är att om man plötsligt drar bort hästen ska man landa på båda fötterna som om man gjorde knäböj. Faller man framåt, bakåt, åt sidan eller säckar ihop har man fel balans och spänning i kroppen. Enklaste sättet att få rätt hållning är att träna utanför ridningen. Man kan gå igenom hela kroppen bara genom att införskaffa en pålitlig träningsbänk och ett par hantlar. Fokusera på coremusklerna och att skapa starka ben. Resten av träningen får du genom att rida.

Rätt häst

Man måste komma överens med hästen för att utvecklas. En häst som är alltför komplicerad gör det svårt att hitta balans och utvecklas som ryttare. Hästen ska kunna anpassa sig till din förmåga och ni ska lita på varandra. Om hästen inte litar på dig som ryttare kan det i värsta fall sluta med att man hamnar på backen. Det är klart att man lär sig någonting nytt om man tämjer hästar, men som ryttare blir man aldrig bättre för man får aldrig rida på en duktig häst som kan visa hur ridningen går till. Hitta en välrenommerad häst och rid på denne, då syns det tydligt vilka brister och fel man gör och det blir lättare att lära sig rätt tekniker. En duktig häst utbildar sin ryttare som sedan kan ta detta vidare för att visa yngre hästar hur fantastiskt samarbetet mellan häst och ryttare kan vara.