Ryttarhälsa – fysträning


En ryttare på häst är som en pilot i ett flygplan, det är med ryttarens hjälper som hästen utför olika saker, därför är det väldigt viktigt att ryttaren är i god fysisk form. Denna form fås inte bara på hästryggen utan det krävs även avsutten fysträning för att bygga upp kroppen på bästa sätt. En ryttare behöver träna upp en bra bålstabilitet, ha god rörlighet i nacke, axlar och rygg samt ha en god kondition.  

Hästmänniskor har ofta god disciplin på träning av hästen, att den ska bygga upp en god grundkondition och bygga upp sin muskulatur i rygg och nacke för att hålla länge och fungera väl. Tyvärr finns inte samma disciplin på oss själva, många gånger tror man att ridningen räcker. Genom att fysträna och konditionsträna nedanför hästryggen blir man en bättre ryttare. Man blir starkare, mer välbalanserad och framförallt så mår man mycket bättre.

Stretcha

Som ryttare blir man ofta stel i nacke, axlar och rygg och det är därför viktigt att ta ut rörligheten kontinuerligt och stretcha ofta. Några bra stretchövningar är;

  • Stretcha bröstmuskeln för att få en bättre hållning med bakåtdragna axlar.
  • Stretcha ryggen, framförallt muskulaturen mellan skulderbladen. Dessa används mycket för att få en bra sits.
  • Stretcha insida lår, denna muskel blir ofta för kort.
  • Stretcha höftböjaren, för att inte den blir för kort och ger ryggproblem.
  • Stretcha rumpan, dess muskulatur används mycket i sadeln och blir lätt stel.

 

Bålträning

Bål muskulaturen bär upp kroppen och är grunden till en bra hållning. Som ryttare är sitsen a och o och det är därför viktigt att träna upp bål muskulaturen. Det är viktigt att både träna de raka och de sneda bål musklerna för att få en så bra sits och balans som möjligt. Några bra magövningar är;

  • Klassiska situps, tränar de raka magmusklerna.
  • Sneda situps, tränar mer de sneda magmusklerna.
  • Plankan, en statisk övning som stärker hela bål muskulaturen.
  • Bencykling, tränar hela magmuskulaturen.
Vill du ha tips på fler bra styrk övningar för ryttare kan du titta in här.

 

Återhämtning

För att uppnå optimal form, så krävs det återhämtning och rätt kost. Även detta brukar för hästmänniskor vara självklart för hästen, men inte alltid för ryttaren. Rider du ofta och även tränar då du suttit av hästen behövs det rätt näringsintag för maximal återhämtning. Är du osäker om du får i dig allt via kosten finns det idag bra kosttillskott att köpa, både pulver och bars. Jag har hittat en bra sida online som säljer proteinpulver till vettigt pris, du hittar den här.